DOBRANOTCH -VANDER IKH MIR LUSTIK

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
label: CPL - Music

Het zijn woelige tijden over heel de wereld en voor de mensen van Dobranotch was 2023 al helemaal een er zwaar jaar: na de Russische inval in Oekraïne zag een groot deel van de band zich genoodzaakt de wijk te nemen naar Duitsland, waar de muzikanten dus nu in ballingschap leven. U begrijpt dat het niet evident was om familie en vrienden achter te laten en er niet eens zeker van te kunnen zijn hen ooit terug te zien. Wij hier kunnen ons dat onvoldoende voorstellen, maar voor velen is dat de bittere realiteit en zeker voor een band als Dobranotch, die al ruim een kwart eeuw haast onafgebroken samen onderweg is om muziek te spelen, moet het dubbel hard zijn om te moeten vaststellen dat je helemaal afgescheiden bant van de helft van je band-maats. En toch, en toch: er is een nieuwe plaat, in Duitsland opgenomen met een deels vernieuwde line op en het eerste wat daarbij opvalt, is dat er zowaar, naast de gebruikelijke sax, banjo, viool, klarinet, tuba en drums, nu ook een dulcimer te horen is.

Wat de klank van de band betreft, is er nochtans niet veel anders te horen: ze blijven op hun gebruikelijke wijze graaien in de Joodse, Moldavische, Russische, Roma-, Oekraïense en Servische volksmuziek en wat ze uit die grote zak halen, krijgt de gebruikelijke, meestal vrolijke behandeling die we van de band gewoon zijn., al zijn er toch een paar speciale gevalletjes te noteren: vooreerst krijgt de Leadbelly klassieker “In the Pines” een Dobranotch-behandeling, waarmee de gasten aantonen dat de blues ook in hun muziek nooit veraf is. Een tweede opmerkelijke track is dan weer “Skotchne”, waarop de band de Klezmer-klanken verrijkt met heuse drum & Bass-elementen. Beetje vreemd in het begin, maar het werkt wel.

Nu, om het gemis van de vaste bandleden min of meer op te vangen, werd een beroep gedaan op een aantal bevriende muzikanten, die wél bereikbaar waren: uit New York komt de bijdragen van multi-instrumentalist Ilya Shneyveys, die wel eens vaker opduikt op platen en concerten van Dobranotch. Ook hier zijn zijn accordeon en fluit te horen op zo goed als alle tracks. Trombonist Dan Blacksberg, uit Philadelphia en trompettist Dumitru Hanganu uit het Moldavische Chisinau tekenen present, net als Vadim Kolpakov, een maestro op de Russische zevensnarige gitaar is er, samen met zijn zoon Grisha en samen spelen en zingen ze het heerlijke “Vanka”, ongetwijfeld één van de hoogtepunten van de plaat, die nog maar eens de veelzijdigheid etaleert van Dobranotch: geen genre is hun vreemd en ondanks alle persoonlijke sores waarmee ze geconfronteerd worden, blijven zij zich toch inzetten om de luisteraar muzikaal te verwennen met de fijnste arrangementen en melodieën.

Om maar te zeggen dat zelfs de meest onzinnige oorloge -zijn er andere?- niet bij machte zijn ware artiesten tot zwijgen te dingen? Alweer een bijzonder fijne plaat van een band die nu eindelijk ook bij ons de erkenning mag gaan krijgen die hij verdient. U moet misschien eens op YouTube gaan zoeken naar hun versie van “Du Hast” van Rammstein: dat maakt zowat alles duidelijk !

(Dani Heyvaert)